Transformation of a garage into a single storey house.
Client: Private
Cost: 35 000 tax incl.
Net floor area: 41 m2
Programme: Completion date November 2009 - Feasibility period 6 months -
On Site 5 months

Passage Buhan

< > 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

This project consists of the transformation of a garage into a single level, one roomed residential dwelling of 41m2.
Since the practices creation 5 years ago, inscribed within our methodology lies a belief that one should ‘build the city within the city’, by doing so, transforming the building fabric of existing commercial properties, storage depots, factories and residential buildings.

This former garage is situated within the passage Buhan, close to the public square, Stalingrad.
The access to the property was formed by the means of 2 gates from the streets of Monméjean-la Bastide and Benauge.
The buildings face the length of a private route meaning each property owner possesses half of this space.
The garage’s only elevation onto this passage was one of 6m in length yet the other faces were either blind or shared party walls.

A patio measuring 4m long by 2.20m wide was created and placed within the new buildings interior.
This space allows both natural lighting and ventilation for the new special organisation. It provides also an extension to the main living area for during good weather feasible with the large sliding windows.

The interior is completely hollwed out and now glazed by the patio. In order to clear the largest space possible and to benefit of its varied special qualities despite its size, all the main essential living requirements excluding the kitchen which fronts the passage, is concentrated within a box measuring 3.60m long by 3m wide by 3m high.
This box, in its polished finish contains a shower room and its functionaries, the boiler, washing machine, a dressing room, a sofa/bed convertible when needed, an office, storage space, a staircase and a sleeping space above.

The new façade is finished in timber in reference to the other interventions, which already exist in the passage, a former stable with its external timber gates discounting that they are entirely made from wood and the façades of the commercial properties at ground level of another building, again all made in timber.
Hence the new timber panels are narrow and jointed and positioned vertically.